In deze inspiratiebrief deel ik graag updates, nieuwtjes en reflecties waarvan ik denk dat ze waardevol zijn, zodat jullie er ook iets zouden aan hebben, allemaal in het kader om dichter te komen bij wie je werkelijk bent, met het oog op meer levenskwaliteit.
Veel lees-, kijk- en luisterplezier.
Els
Het belang van omgaan met mislukkingen
Mislukkingen beïnvloeden ons psychologisch welzijn sterk. Uit angst voor gevoelens zoals schaamte en onzekerheid vermijden we vaak nieuwe uitdagingen, wat onze groei belemmert.
Hoe kunnen we dus onze mindset aanpassen, zodat we mislukkingen niet zien als obstakels, maar als kansen om te groeien?
- Onderzoek je fouten
Achterhaal wat er misging en leer ervan. Reflectie levert waardevolle inzichten op en vermindert de angst om te falen.
- Gebruik mislukkingen als een leerervaring
Omarm mislukkingen als rijke bronnen van ontwikkeling. Ze dragen wezenlijk bij aan je groei.
- Zoek naar mogelijkheden
Focus niet op wat fout ging, maar op wat je kunt leren en bereiken. De enige echte mislukking is de kans op groei niet benutten.
- Verander de ‘win-verlies’-taal
Winnen en verliezen horen beide bij het leerproces. Zie ze niet als tegenpolen, maar als onderdelen van je ontwikkeling.
- Onderneem actie
Zet je nieuwe inzichten om in positieve veranderingen. Proactief handelen op basis van eerdere ervaringen stimuleert persoonlijke en professionele groei.
Hoe je morele kompas blijven volgen
Wanneer jouw persoonlijke waarden botsen met het beleid van een organisatie, kun je een aantal stappen ondernemen:
1. Zelfreflectie
Wat zijn precies de punten van conflict? Gaat het om een fundamenteel verschil of een praktische uitvoering? In hoeverre ben je bereid compromissen te sluiten?
2. Beleid en waarden in kaart brengen
Bestudeer het beleid grondig: is er ruimte voor interpretatie of aanpassing? Ga na of er interne richtlijnen of ethische codes zijn die kunnen helpen.
3. Dialoog aangaan
Bespreek je bezwaren met leidinggevenden of collega's. Geef concrete voorbeelden van waar het botst en stel mogelijke alternatieven voor. Blijf professioneel en open-minded.
4. Zoeken naar compromissen of uitzonderingen
Soms is er ruimte voor aanpassingen binnen het beleid. Kijk of jouw waarden en het beleid toch op een andere manier samen kunnen gaan.
5. Extern perspectief zoeken
Praat met mensen buiten de organisatie (mentoren, coaches, vakbonden). Zoek naar best practices bij andere organisaties.
6. Grenzen bepalen
Als het conflict fundamenteel is en geen oplossing mogelijk lijkt, moet je afwegen of je binnen de organisatie kunt blijven werken zonder je eigen waarden te schaden. Dit kan betekenen dat je je functie aanpast, intern overstapt of zelfs de organisatie verlaat.
Luister via Brainwash naar het interview met Berber Van der Woude was beleidsadviseur en diplomaat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken Nederland
Goede ideeën ontstaan écht in de douche.
Hoe komt dit?
Tijdens die momenten onder de douche, gunnen we ons brein wat rust. We laten ons rationele analytische brein even los, en dat laat toe dat creatieve en intuïtieve processen naar boven kunnen komen. In de neurowetenschap is het een gekend fenomeen.
Je laat in die rustmomenten jezelf toe om een andere neuronale constellatie te hebben: je hersenen kunnen dan nieuwe verbindingen leggen, en zo komen er nieuwe, andere inzichten.
Een douche is uitermate geschikt want daar zit je in een veilige cocon. Douchen is een routineklus. Het geluid van het water is ook een soort white noise.
Steven Laureys, is Neuroloog en auteur van het boek Breinbreker
Waarom je maar beter niet met je biologische klok foefelt
Rust, reinheid en regelmaat vormen de basis voor een aangenaam leven. Ze vertolken een universeel verlangen naar overzicht en controle in een wereld die steeds chaotischer en onvoorspelbaarder wordt.
Rust
De manier waarop we vandaag vrije tijd opvullen legt enorm veel beslag op ons hoofd. Vrije tijd staat niet meer gelijk met genieten, het is een manier geworden om ons een identiteit aan te meten.
Vroeger was reinheid belangrijk om infectieziekten onder de knoet te houden. Vandaag moeten we eerder waken over mentale hygiëne.
Regelmaat ligt diep in onze natuur vervat. We leven niet meer volgens terugkerende dagen, maanden, seizoenen en jaren, maar volgens uren en minuten. We leven volgens een zelfverzonnen maatschappelijke klok die mijlenver van onze biologische klok staat.
De zon is de opperdirigent. Zij zorgt ervoor dat alle individuele organismen in het lichaam in de pas blijven lopen. Hoe ouder we worden, hoe meer de klok ontregeld raakt.
Enkele tips:
- zet je brein vaker op lummelstand
- laat ochtendactivteiten in de winter later beginnen
- ga niet meer sporten als het al donker is
- neem vakantie en ontdek hoe jouw eigen bioritme eruit ziet.
*Wilma de Rek, boek Rust, reinheid en regelmaat
Waarom conflicten vermijden niet altijd de beste keuze is
In deze drukke tijden lijken conflicten onvermijdelijk. Voor sommigen voelt het alsof mensen constant een kort lontje hebben.
Of het nu gaat om een meningsverschil binnen je familie, een verhitte discussie op het werk of een ruzie met een vriend of een geval van verkeersagressie.
5 tips voor korte lontjes:
Zo is het leven
Korte lontjes en conflicten zijn onvermijdelijk en horen bij het leven.
Actie
Laat conflicten die ontstaan omdat we ons ergeren niet sluimeren, dat maakt ze vaak nog erger. Ga het gesprek aan en durf ook te benoemen dat er een conflict is.
Vogelperspectief
Conflicten vernauwen je denken. Je zit er zo kort op dat je niet meer altijd het hele verhaal kunt zien. Het kan helpen om een beetje afstand te nemen.
Meevoelen moet
Empathie wil zeggen dat je luistert naar de ander om te begrijpen wat er speelt. Daarmee kun je snelle oordelen vermijden en het proces van actie en reactie vertragen.
Wat een spiegel
Frustraties zijn kansen om eens in de spiegel te kijken en stil te staan bij waarom dat jou raakt. Het gaat niet altijd over de ander aanpassen zodat die jou niet meer triggert. Het gaat ook over zelfreflectie en nadenken waarom je iets belangrijk vindt en dit uit te spreken.
*Auteurs boek Kort lontje: Annick Jehaes en Karen Van den Broeck
We ademen te veel, te oppervlakkig en te weinig via de neus
De adem is een krachtig geneesmiddel, dat wisten ze 400 jaar vr Chr. ook al. Tegenwoordig wordt het als normaal beschouwd om tussen de twaalf en twintig keer per minuut te ademen. Die twintig ademteugen zijn er dubbel zoveel als wat in vroegere onderzoeken als normaal werd beschouwd.
Het is slim om door de neus te ademen.
Het goede nieuws is: je kan het altijd nog leren.
* James Nestor link
Maak het verschil in een snel veranderende wereld
Transformational Presence is een concept ontwikkeld door Alan Seale*. Het richt zich op de idee dat echte verandering van binnenuit komt, en dat leiderschap en persoonlijke ontwikkeling het meest effectief zijn wanneer ze worden benaderd vanuit een diepere, meer intuïtieve plaats van zijn.
In zijn werk moedigt Seale mensen aan om hun leven en leiderschap te benaderen vanuit een staat van "aanwezigheid", waarin ze bewust zijn van zowel hun innerlijke wereld als de externe omgeving. Deze aanwezigheid stelt hen in staat om diepere inzichten te krijgen, voorbij de oppervlakteproblemen te kijken en de essentie van complexe situaties en relaties te doorgronden.
Door deze benadering kunnen individuen en leiders niet alleen reageren op wat er in hun leven gebeurt, maar ook proactief nieuwe mogelijkheden en kansen creëren die in lijn zijn met hun diepste waarden en doelen.
Hoe het intuïtief brein in te zetten?
Vooraleer een verandering door te voeren, aan een project te beginnen of tot een beslissing te komen, is het goed om een onderwerp te exploreren op basis van het proces van de 7 lenzen (je kan deze stappen combineren met het ademen naar de verschillende plaatsen van de 7 cakras, als je daarmee bekend bent).
Stel jezelf de volgende vragen en noteer de woorden die spontaan bij je opkomen.
1. Gemeenschappelijke grond: voeling met de basis. Wat geeft evenwicht?
2. Verbinding: voel je energie. Hoe ben je verbonden met je onderwerp? Wat trekt je aan? Wat duwt je weg?
3. Integriteit: in lijn leven met morele waarden en ethische standaard. Wie ben jij vandaag in het diepste van jezelf?
4. Relatie: verbonden met het hart en met alles om ons heen. Wat is de ruimte tussen jou en je onderwerp? Wat is een gezonde relatie met je onderwerp?
5. Waarheid: Waarover gaat het echt? Waarop moet je letten?
6. Visie: projectie, co-creatie. Hoe zie je de dingen? Hoe wil je dat het is? Kijk met zachte ogen, met gevoel.
7. Grotere wijsheid: Wat is het grotere plaatje? Wat is groter dan ons?
Kijk achteraf wat je geschreven en gevoeld hebt. Wat is er nu anders?
* Alan Seale is auteur, spreker en mentor van leiders en coaches over de hele wereld, is de oprichter en directeur van het Center for Transformational Presence.
Gewenning zorgt ervoor dat we na een tijd nog nauwelijks opmerken wat we eerst geweldig vonden.
Een relatie, een job, een nieuwe auto, verliezen al snel hun glans. Maar ook discriminatie en vervuiling wennen...
Het is onze natuur om aan dingen te wennen. Het grootste voordeel is dat het energie spaart. Je brein stopt met reageren op dingen die altijd hetzelfde blijven om voorrang te geven aan wat nieuw en anders is. Tegelijk verhoogt het de motivatie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Hoe kan je ontwennen?
Door afstand te nemen, ook letterlijk even weggaan. Las kleine pauzes in, die gaan gewenning tegen. Breng veranderingen in je leven zodat je brein informatie op een andere manier opneemt. Het stimuleert creativiteit. Doe een cursus, iets bijleren is altijd een beetje breken met het bekende.
Het goede nieuws is: verandering hoeft niet radicaal te zijn.
*Tali Sharot is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Unitversity College London en het Massachusetts institute of Technology (MIT). Ze leidt het Affective Brain Lab dat onderzoek doet naar hoe we beslissingen nemen en informaite verwerken.
Boek 'Doorbreek de sleur' door Tali Sharot en Cass R. Sunstein
Hoe geef je opnieuw zin aan je leven na een grote ommezwaai
Ander werk kiezen, doen wat je eigenlijk al zo lang écht wilt, je leven hertekenen na je pensioen...
Hoe geven we ons bestaan opnieuw zin in een
nieuwe levensfase en welke lessen leren we eruit? ‘We werken, werken, werken en doen soms bijna blindelings wat de maatschappij en onze omgeving van ons verwachten.’
Alleen al jezelf de vraag stellen: 'wat wil ik nu echt?' werkt al bevrijdend.
Als mensen uiteindelijk breken met hun oude bestaan – dikwijls niet alleen met hun werk, maar ook met negatieve vriendschappen of een slechte relatie – en luisteren naar hun eigen lichaam en geest, voelen ze zich vaak herboren.
De klassieke vraag ‘wie ben ik?’ is vervangen door ‘wat kan ik worden?’
Onze identiteit, prestaties, ons lichaam en liefdesleven: alles is maakbaar. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe* vertelt ons hoe dat zo gekomen is.
Als iedereen het als individu kan maken, dan moet je het ook maken. Dan moét je succesvol zijn. “De klassieke vraag ‘wie ben ik?’ is vervangen door ‘wat kan ik worden?’,” ziet Verhaeghe.
Daarnaast is niet alleen de ongelijkheid toegenomen, ook het aantal mensen met mentale klachten, zoals een burn-out, neemt toe.
In deze video schetst Paul Verhaeghe een beeld van hoe het komt dat zo veel jonge mensen een gevoel van onbehagen hebben.
*Paul Verhaeghe, Belgisch hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse
Spijt is een geniaal feedbacksysteem
Maar wat is spijt nu precies, en waarom kan die emotie ons zo achtervolgen?
Spijt is een heel nuttige emotie: het helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen. Spijt speelt met andere woorden niet op wanneer ons dingen overkomen waarover we geen macht hebben, wel wanneer we zelf verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt.
Johan Terryn* ziet spijt als een waardevol signaal waarmee je aan de slag kunt. "Eigenlijk is spijt een geniaal feedbacksysteem. Dat het lastig is, is net het teken dat het nodig is om er aandacht aan te geven. Wanneer je de spijt in de ogen kijkt en analyseert welke behoefte eronder schuilt, kun je aan de slag met die behoefte en er een andere, nieuwe vorm aan geven. Het is vaak niet mogelijk om je fout recht te zetten, maar in dat geval zijn er waardevolle lessen te trekken voor de toekomst."
* Johan Terryn, boek-podcast-voorstelling 'Tot onze grote spijt'
Hoogsensitief is een persoonlijkheidskenmerk: je bent het of je bent het niet.
Wat iemand onder overprikkeling verstaat, verschilt enorm.
- De een bedoelt dat zintuiglijke prikkels als licht of geluid te hard binnenkomen.
- De ander beschrijft het gevoel dat er te veel tegelijk gebeurt, gevoed door een overvolle agenda, waardoor het moeilijker is om onderscheid te maken tussen wat relevant is en wat niet.
Ieder mens heeft een ingebouwde filter. Veel van wat er om ons heen gebeurt, komt niet binnen. Dat is maar goed ook. Als je aan alles aandacht zou besteden, word je gek.
Uit onderzoek naar hoogsensitiviteit blijkt dat ongeveer 20 procent van de bevolking een grote gevoeligheid voor prikkels rapporteert.
Moeten we dan zoveel mogelijk prikkels vermijden?
Te weinig prikkels, oftewel onderprikkeling, kan ertoe leiden dat de hersenen gevoeliger gaan reageren op zintuiglijke prikkels. Een bepaalde mate van blootstelling lijkt dus zeker belangrijk om niet te gevoelig te worden.
Mindful momenten zijn een win-win.
"Alles even kunnen loslaten en rust vinden in je hoofd." Volgens toparts Steven Laureys* is dat iets wat we tegenwoordig te weinig doen.
Zowel persoonlijk als professioneel is de wereld om ons heen turbulent. Het is een uitdaging om de juiste balans te vinden in de maatschappij en om het contact met onszelf niet te verliezen.
Mindful momenten zijn een win-win.
- Studies tonen aan dat werknemers assertiever worden en duidelijker hun grenzen aangeven.
- Bovendien verbetert meditatie de focus en een gelukkiger mindset,
- stimuleert het creativiteit en empathie
- en helpt het je opnieuw verbinding te maken met je emotionele behoeften en ethische waarden.
- Dit alles gaat hand in hand met een hogere productiviteit en brengt een heleboel andere voordelen met zich mee.
* Steven Laureys, Belgisch neuroloog aan Universiteit van Luik en auteur van het 'No nonsense meditatie boek'
We moeten anders gaan denken over ons vermogen om in onszelf te geloven.
Volgens Sheryl Lee Ralph* zijn er drie dingen die we allemaal moeten doen om in onszelf te geloven.
Begin met een zinvolle gewoonte om in de spiegel te kijken en te houden van wat je ziet. Geloof in wat je ziet.
"Als je er niet van kunt houden, respecteer het dan. En als je het niet kunt respecteren, moedig het dan aan. Als je het niet kunt aanmoedigen, geef het dan kracht. En als je het geen kracht kunt geven, wees er dan lief voor."
*Sheryl Lee Ralph, Emmy winnende actrice deelt in de TED talk haar inzichten en levenslessen
Nee, echt, stop ermee
Het herstellen van de vaardigheid om 'opeenvolgend' te leven - ons achtereenvolgens te richten op het ene ding na het andere en de confrontatie met onze menselijke beperkingen die dit met zich meebrengt te doorstaan - kan een van de cruciaalste vaardigheden zijn om te gedijen in de onzekere, crisisgevoelige toekomst die we allemaal tegemoetgaan.
We weten ook al lang dat multitasken niet echt werkt. Het komt er vooral op neer dat we onze aandacht snel van het ene aandachtspunt naar het andere verschuiven zonder dat we ons dat realiseren, waarbij we elke keer cognitieve kosten maken. Belast door zoveel eisen op je werk kan het lijken alsof je geen andere keuze hebt dan je aandacht ertussen te verdelen. Technologische vooruitgang draait de duimschroeven verder aan.
De kortheid van onze tijd op aarde, die gemiddeld iets meer dan vierduizend weken bedraagt, voelt onaangenaam beperkend aan omdat het betekent dat er altijd veel meer dingen zijn die we zouden kunnen doen dan we ooit zullen doen. Ook behelst het dat de keuze om een deel van onze tijd aan een bepaald ding te besteden automatisch het offer inhoudt van ontelbare andere dingen die we ermee hadden kunnen doen.
De Indiase geleerde en filosoof Patanjali, bijvoorbeeld, zag het doen van één ding tegelijk als een kerndiscipline van de yoga, wat suggereert dat het tweeduizend jaar geleden ook niet gemakkelijk was voor mensen.
Er zal altijd te veel te doen zijn, wat je ook doet. Maar de ironische keerzijde ervan is dat je jezelf niet hoeft af te kraken omdat je er niet in slaagt het allemaal te doen, noch jezelf onder druk hoeft te blijven zetten om erbovenop te komen door middel van steeds extremer multitasken.
In plaats daarvan kun je je eindige tijd, energie en aandacht steken in een handvol dingen die er echt toe doen en zo het verschil te maken.
* Oliver Burkeman, Britse auteur, journalist en columnist
Hoe zorg je ervoor dat je opgemerkt wordt, zonder dat je arrogant of opschepperig overkomt?
Vind je het moeilijk om uit te pakken met je successen? Dan loop je het gevaar dat je werk onzichtbaar blijft en dat je baas je over het hoofd ziet bij een promotie of salarisverhoging.
Negen tips
Erken je successen
Vooral vrouwen hebben er een handje van weg om hun successen te bagatelliseren. Als ze een compliment krijgen, zeggen ze: “Oh, maar zo bijzonder is dat toch niet, dat kan iedereen’. Of ze minimaliseren hun eigen aandeel: ‘Ja, maar we hebben het vooral als team gedaan’.
Krijg je een compliment, relativeer het dan niet.
Zeg bijvoorbeeld: ‘Dankjewel. Ik ben ook blij met het resultaat.’
Gun anderen hun succes
Wees niet alleen blij en trots als je zelf succes hebt behaald, maar ook als je collega’s het goed doen. Feliciteer hen. Als jij hen hun succes gunt, is de kans groot dat ze later ook blij zijn in jouw plaats.
Vertel je collega’s waarmee je bezig bent
Ben je in je eentje dingen aan het doen waarvan je collega’s geen weet hebben? Dat is zonde: hierdoor weten ze niet dat je hard aan het werk bent en kunnen ze ook geen nuttige tips geven.
Gebruik de teamvergadering om te vertellen waar je mee bezig bent.
Hou je baas op de hoogte
Laat je baas weten waar je mee bezig bent. Doe dit op een manier die past bij het karakter van je baas. Is het een rationeel, zakelijk type? Geef droog feitenmateriaal via mail en houd het kort. Is het eerder een emotioneel type? Spring dan even binnen om te vertellen waar je mee bezig bent.
Twijfel je over de beste aanpak, pols dan eens bij collega’s die je baas goed kennen.
Maak succesvolle projecten bekend
Heb je een project afgerond dat interessant is voor je baas of collega’s? Stuur hen een mail om hen te informeren over het resultaat. Hou het kort en informatief. Begin zeker niet te pochen. Is het project interessant voor de hele organisatie? Informeer bij de communicatie-afdeling of ze het op intranet kunnen plaatsen of kunnen opnemen in het personeelsblad.
Reik oplossingen aan
Heb je een ernstige fout gemaakt of is er een probleem? Signaleer dit tijdig aan je baas. Als je baas er bij verrassing achter komt, is dit nefast voor het vertrouwen in jou. Suggereer meteen ook enkele mogelijke oplossingen waaruit je baas kan kiezen. Presenteer je favoriete optie net een tikkeltje rooskleuriger dan de andere opties.
Neem initiatief
Gaat er een project van start dat jou interesseert en waarvan je weet dat het management er veel waarde aan hecht? Stel je kandidaat om mee te werken. Laat je stem horen tijdens vergaderingen
Durf tijdens vergaderingen vragen stellen en je mening geven, ook als die afwijkt van de rest.
Zit niet altijd naast dezelfde mensen. Ga eens naast een collega zitten die je niet kent. Of naast de voorzitter of directeur. Zo kom je toegankelijker over en wie weet komt er een gesprek uit voort.
Maak gebruik van het functioneringsgesprek
Heb je het gevoel dat je baas niet voldoende op de hoogte is van je prestaties? Stel een lijst op met je belangrijkste successen en overloop het tijdens je functioneringsgesprek.
6 voordelen van ademen door je neus
Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan.
Luchtzuivering
Een van de meest opvallende voordelen van neusademhaling is het vermogen om de lucht te zuiveren voordat deze onze longen bereikt. Dit helpt ons lichaam om schadelijke indringers te filteren en kan het risico op luchtweginfecties verminderen.
Bevochtiging en verwarming van de lucht
Neusademhaling zorgt ervoor dat de lucht de juiste temperatuur en vochtigheid heeft voordat deze in de longen terechtkomt, waardoor het ademhalingscomfort wordt verbeterd.
Verhoogde zuurstofopname
Wanneer we door de neus ademen, wordt de luchtstroom geleidelijk en regelmatig gereguleerd. Dit resulteert in een diepere (middenrif) ademhaling en een efficiëntere zuurstofopname.
Verbeterde bloeddruk en hartslag
Wanneer we door de neus ademen, activeren we het parasympathische zenuwstelsel (de rempedaal), dat het lichaam in een rustige en ontspannen toestand brengt. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het handhaven van een gezondere cardiovasculaire functie.
Betere slaapkwaliteit
Mensen die 's nachts door hun mond ademen, kunnen last hebben van snurken en slaapapneu, wat kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid overdag.
Mondgezondheid verbeteren
Mondademhaling kan leiden tot uitdroging van het slijmvlies in de mond, wat het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen kan verhogen.
Vaak worden introverte mensen als verlegen beschouwd. Maar dat is niet zo.
In onze maatschappij lijkt extravert zijn de norm. Toch liggen er in introvertie veel sterktes verscholen.
30 procent zit aan de introverte kant, 30 procent aan de extraverte kant, en de rest zit in het midden.
Het heeft allemaal te maken met hoe je prikkels gaat verwerken: geluid, warmte, koude, maar ook de lichaamstaal van anderen. Bij introverten kosten al die prikkels meer energie: ze komen enorm binnen.
Verlegenheid heeft meer te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties.
Bij introverten heeft die stilte en terughoudendheid veel te maken met het denkproces dat zich in hun hoofd afspeelt. Als die (nog) niets zeggen, is dat omdat ze vinden dat dat nog niet het juiste moment is.
Met ouder zijn wordt het makkelijker. Door je ervaringen in het leven ga je leren omgaan met bepaalde situaties.
Gezonde relaties vereisen stevige gesprekken en heldere grenzen
Je kunt je leven verbeteren wanneer je zelf achter het stuur gaat zitten en de controle neemt, niet langer gecontroleerd wordt of continue de vraag door je hoofd gaat wat je familie al dan niet voor je gedaan heeft.
Zie het als een kans om goed voor jezelf te zorgen. Als je veranderingen afhankelijk maakt van de ander dan verandert er mogelijk niets, want het zou kunnen dat de ander het prima vindt zoals het is.
Wat zijn de opties?
- grenzen stellen (ongemakkelijke conversaties aangaan)
- jezelf distanciëren (minder interactie)
- de banden verbreken
Zo overleeft u uw familie
1. Om gezondere dynamieken te creëren, is het essentieel om disfunctionele patronen in familierelaties te herkennen, zodat u weet wat u wilt veranderen. Maak een lijst.
2. Je hebt altijd een keuze in hoe je omgaat met familie. Bedenk voor uzelf hoe een succesvolle relatie eruitziet. Disfunctionele patronen in de familie identificeren en doorbreken vereist zelfbewustzijn.
3. Train uzelf - desnoods met een therapeut - om moeilijke gesprekken aan te gaan met uw familie. Verhoog uw tolerantie voor dit soort ongemakkelijke gesprekken.
4. Accepteer dat verandering vaak als afwijzing wordt gezien in disfunctionele families. Waarschijnlijk neemt uw familie het persoonlijk op als u bepaald gedrag benoemt of u uw grenzen aangeeft.
5. U kunt niemand veranderen. Bedenk dus goed waar u wel en geen invloed op hebt en stel uw verwachtingen van de ander bij.
*Auteur en psychotherapeut Nedra Tawwab, uit het boek Drama Free
Stilstaan bij je zegeningen helpt
Voor wie en waarvoor ben je dankbaar? Het lijkt een eenvoudige vraag om even bij stil te staan, maar toch komen we er lang niet altijd toe. Nochtans wijst onderzoek uit hoe belangrijk dankbaarheid is, niet alleen om het te voelen, maar ook om het te uiten...
Maar wat is dankbaarheid precies? Het is een positieve emotie die kan ontstaan als je erkent dat je goedheid in je leven hebt en dat andere mensen – of hogere machten, als je daarin gelooft – je hebben geholpen om die te bereiken.
Dankbaarheid geneest, geeft energie en verandert levens. Het uiten van dankbaarheid tegenover anderen kunnen positieve effecten hebben op onze fysieke en emotionele gezondheid en op interpersoonlijke en romantische relaties.
Bouw de gewoonte in om elke dag iets specifieks voor jezelf neer te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Koppel dit aan iets dat je al doet bijvoorbeeld bij je eerste kop koffie 's ochtends.
Vaak wordt dit nog te veel gezien als een teken van zwakte
Naar aanleiding van een voorstel van Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter, is het voor federale ambtenaren mogelijk om op vrijwillige basis gedurende 4 jaar lichter werk te gaan doen, met behoud van loon tijdens de eerste twee jaar.
Maar is dit wel zo mooi als het wordt voorgesteld?
- Kan dit iets tijdelijk zijn?
- Is het in de praktijk niet eerder onvrijwillig?
- Met behoud van loon bestaat het risico dat dit systeem gebruikt wordt als uitbolscenario.
"Naast promotie zou demotie een logische stap moeten zijn binnnen een loopbaan, op eender welk moment" zegt Brigitte Ballings van Bounce Back Coaching en ervaringsdeskundige op dit vlak.
Belangrijk is wel dat een stap terug zetten bespreekbaar wordt binnen bedrijven en organisaties waarbij werkgevers en werknemers samen nadenken over het carrièrepad en het niet langer als een teken van zwakte gaan beschouwen.
Perfectionisme, de epidemie van deze tijd
Perfectionisten stellen buitensporige eisen aan zichzelf en anderen, dat weten we, maar waaróm?
“Perfectionisme is veeleer een cultureel dan een persoonlijk gegeven”, stelt de Britse sociaal psycholoog en hoogleraar aan de London School of Economics Thomas Curran dan ook in zijn boek 'De perfectieparadox' (2023). Het is een compleet wereldbeeld – een manier van zijn die bepaalt hoe we onszelf zien en interpreteren wat anderen doen en zeggen.
Binnen de psychologie zijn er drie soorten perfectionisme:
Ref:
* 'De perfectieparadox' van Thomas Curren
* 'Niet perfect, toch tevreden' van Liesbet Boone
Ze staan sterker in hun schoenen
Een groot aandeel (77 tot 87 procent) vrouwen rond hun 51ste, heeft last van een of meerdere klachten zoals opvliegers, concentratieproblemen en slapeloosheid. Nieuw onderzoek door hr-dienstverlener Securex en de UGent toont dat een op de twee van hen daardoor minder goed kan werken. Deze vrouwen zijn vaker afwezig, hebben onder andere meer nood aan recuperatie en een verhoogd risico op burn-out. Maar het volledige verhaal is dat dit een tijdelijk fenomeen is waar remedies tegen bestaan en dat deze vrouwen als werknemer heel wat voordelen hebben. Ze zitten even in een fysieke roetsjbaan maar staan sterker in hun schoenen door hun ervaring en worden door de hormonale veranderingen actiegerichter.
Als de menopauze beter bespreekbaar wordt op de werkvloer en er rekening mee gehouden wordt bij de werkorganisatie, kan de impact op het welzijn nog meer beperkt worden. En dat is in het voordeel van werknemer en werkgever.
5 G-methode
Wanneer je een vervelende situatie mee hebt gemaakt, kan je via het 5G-schema jezelf helpen om meer duidelijkheid te krijgen over jouw gedrag. Door inzicht te krijgen in wat je denkt, voelt en doet, wordt het ook makkelijker om er daadwerkelijk wat mee te doen en het te veranderen. Je ontdekt ook op deze manier sneller je valkuilen en de veranderingen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Zo herstel je dit
Heb jij je wel eens slaperig gevoeld na een flinke lunch? Ergens een onderbuikgevoel over gehad wat later bleek te kloppen? Of misselijk geweest voor een belangrijk examen? Al deze en tal van andere voorbeelden tonen aan dat er een connectie is tussen het brein en onze darmen.
De nervus vagus (zwervende zenuw) speelt een belangrijke rol in het parasympatisch zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel na actie.
Dat betekent concreet dat het bijdraagt aan onder andere:
Een beschadigde of overspannen nervus vagus is in onze drukke maatschappij een veelvoorkomend (en nog redelijk onbekend) probleem. Stress zorgt er namelijk voor dat de nervus vagus uit balans kan raken. Manieren om de nervus vagus goed te laten functioneren zijn dan ook yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, rustig dansen, zwemmen, een massage of wandelen in de natuur..
* Polyvagaal theorie van Stephen Porges, Amerikaanse psycholoog en neurowetenschapper.
Weten wanneer je moet stoppen, is het geheim van een gelukkig leven.
Iets opgeven wat niet lukt, kan een bevrijdende levensstrategie zijn. Dit zegt Julia Keller* in haar boek 'Quitting, A Life Strategy'. "Weten wanneer je moet stoppen, is het geheim van een gelukkig leven", zegt ze.
Maar waarom hebben we het zo moeilijk met stoppen? Waar is de idee ontstaan dat opgeven iets is voor losers? We zitten met een soort maakbaarheidsidee dat we ons lot zelf in handen hebben. Als je het opgeeft, ben je zelf het probleem. Voeg daar ook nog een enorme prestatiecultuur en een cultuur van perfectie bij, en je zit in een soort 'catch 22'. Individualisering en de gedachte dat je de regisseur bent van je eigen leven, geeft heel veel druk en maar ook verantwoordelijkheid.
* Julia Keller, is een Amerikaanse journalist en auteur van fictie en non-fictie boeken.
De sleutel tot een effectieve strategie voor talentaanwerving en werknemerservaring.
Het komt hier op neer: Leiders die prioriteit geven aan Total Wellness kunnen een cultuur van welzijn creëren die het beste talent aantrekt en behoudt, betrokkenheid en productiviteit van werknemers bevordert en de algehele prestaties van de organisatie verbetert in een steeds veranderende arbeidsmarkt. Het vereist een holistische benadering die fysieke, mentale, sociale en emotionele factoren integreert in een gemeenschappelijk kader. Werknemers worden gezien als individuen met unieke behoeften, voorkeuren en aspiraties.
Bij PWC doen ze dit via 6 dimensies.
- Het verbeteren van de fysieke gezondheid door medewerkers te helpen bij het ontwerpen van persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s en het verbeteren van de toegang tot gezondheidsprofessionals.
- Het aanmoedigen van emotioneel welzijn door het creëren van welzijn strategieën op het werk en het opzetten van programma’s voor emotiemanagement.
- Het bevorderen van de mentale gezondheid door het aanbieden van evaluatie- en leiderschapsontwikkeling services, het opzetten van team management- en interpersoonlijke communicatieprogramma’s.
- Het sociale welzijn versterken door strategieën te ontwikkelen om diversiteit en inclusie op de werkplek te bevorderen, en door diensten voor conflictresolutie en ondersteuning van sociale relaties in het bedrijf aan te bieden.
- Het loopbaan welzijn bevorderen door persoonlijke ontwikkeling coaching te bieden en leer- en ontwikkelingsstrategieën te ontwikkelen.
- Het financiële welzijn heroverwegen door de beloning praktijken van het bedrijf te herzien om beter te kunnen voldoen aan de behoeften en voorkeuren van de medewerkers.
Slechts 1 op de 3 zelfstandigen is tevreden met zijn mentale gezondheid
Een aantal zaken bepalen de mentale gezondheid van de ondernemer en van ons in het algemeen:
In duidelijke filmpjes wordt er uitgelegd hoe de vork aan de steel zit en wat je kan doen om jouw mentale weerbaarheid te versterken.
Pijn is de drijvende kracht voor groei en bewustwording.
Je kunt een betekenis geven aan pijn door het als een drijvende kracht, een motor voor je groei en bewustwording te zien.
Het keurslijf waar jij jezelf in hebt geperst of het masker dat je bent gaan dragen, verwar je met ‘ik’. En je maakt er het beste van. Het contrast tussen wie je eigenlijk wilt zijn en wat er van je geworden is, dringt zich op. Ont-wikkelen: je werpt je wikkels af en zoekt je kern, je zelf. Maar als polariteit bewustwording dient, dan heeft het dus ook een functie. Het creëert verlangen.
En verlangen is de motor voor evolutie en groei! De kans is groot dat je onderweg eerst die diepe onderhuidse overtuiging tegenkomt dat wat je zo verlangt er voor jou niet kan zijn. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt, omdat anders deze oude en onbewuste overtuigingen je groei blokkeren.
We bedriegen onszelf over wie we zijn
Een van de grootste risico's van onze tijd is dat we een leugenachtig bestaan leiden, waarin we onszelf bedriegen over wie we zijn, volgens filosoof Joep Dohmen*.
We zijn niet meer gewend om na te denken over onszelf en dat maakt ons kwetsbaar voor onwenselijke beïnvloeding van buitenaf. In zijn boek 'Iemand zijn' betoogt hij dat het van levensbelang is om jezelf vorm te geven, en het leven je elke dag opnieuw toe te eigenen.
Zelf de regie over je leven nemen, en daarin zowel autonoom als verantwoordelijk zijn. Daar draait het om. En dat betekent dat je je eigen, weloverwogen keuzes maakt en tegelijk ook voortdurend betrokken blijft bij mens en aarde.
* Joep Dohmen, hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
Een holistische kijk op een gezonde werkomgeving
Wat werknemers zien als evenwicht tussen werk en privéleven is breder geworden. Volgens steeds meer werknemers omvat de idee een holistisch gezonde werkomgeving die een open dialoog tussen werknemers en werkgevers mogelijk maakt. Dankzij deze communicatie kunnen zij hun persoonlijke leven in de context van hun carrière aanpakken en het leven creëren dat zij wensen. Het is niet langer een 'one-size-fits-all' vergelijking.
Vóór de pandemie hadden werknemers "verschillende routines die hen in staat stelden werk en leven te scheiden". Nu willen werknemers flexibiliteit waarmee ze werkuren en een persoonlijk leven kunnen combineren, of eerder integreren. De wensen en behoeften van de werknemers worden nog persoonlijker, vooral omdat zij verschillende levensstijlen en prioriteiten hebben. Misschien is het niet helemaal juist om het evenwicht tussen werk en privé te noemen, of zelfs integratie tussen werk en privé. Het is meer een soort work-life navigatie.
71% zegt dat dit de belangrijkste focus voor werkgevers moet zijn
Het meest relevante thema voor zowel werknemers als werkgevers op de werkvloer is het omgaan met een burn-out en stress. Maar liefst 71% van de kmo-werknemers vinden dat de belangrijkste onderwerpen waar een werkgever op kan inzetten veerkracht, stress en burn-out zijn.
Voorbeelden van initiatieven omtrent vitaliteit zijn: gezond eten en drinken stimuleren, ontspanningsmogelijkheden bieden, voldoende beweging stimuleren, verbinden, persoonlijke groei en ontwikkeling. Maar hoe goed bedoeld ook, dergelijke initiatieven zijn vaak losstaand en schieten zo ten dele hun doel voorbij als ze niet kaderen in een totaalaanpak.
En cruciaal hierbij blijft communicatie: “Waarom vinden we het als organisatie belangrijk om dergelijke initiatieven te nemen? Wat willen we daarmee bereiken?”
Wat houdt jou nog tegen?
Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Dan hoef je helemaal geen moeilijke en dure oplossingen te bedenken. Het enige dat je nodig hebt, zijn een paar goede schoenen en een voordeur die naar buiten leidt. Want: wandelen is een ontzettend simpele maar uiterst effectieve manier om je gezondheid, humeur en geest een flinke positieve boost te geven!
Zo kan wandelen je afleiding bieden van negatieve gedachten, je zelfwaardering en geloof in eigen kunnen vergroten en je gaat beter in je vel zitten. Maar bewegen werkt ook preventief tegen het ontwikkelen van diverse psychische klachten. Wil je herstellen van bijvoorbeeld burn-out klachten en stress, dan is het goed om stevig door te wandelen en ook wat langer te wandelen. Wil je tot rust komen, even stoppen met piekeren, dan is het goed om rustig door de natuur te wandelen en je omgeving in je op te nemen.
Reisroutes.be heeft een heel praktische oplijsting gemaakt waardoor niets je nog tegenhoudt om van start te gaan. Dat kan stap voor stap, met een kwartiertje per dag en zo opbouwen. Beter elke dag een beetje te wandelen dan één keer per week.
Nee, we worden niet steeds angstiger en depressiever
'We hadden het nog nooit zo goed, en toch voelden we ons nog nooit zo slecht' (volgens het kerstessay van Damiaan Denys (hoogleraar psychiatrie UVA), eind vorig jaar in De Standaard).
Misschien klopt dit niet helemaal.
Volgens Bram Vervliet (hoofddocent psychologie KUL) is het een kwestie van demografie: de bevolking is gegroeid, we zijn met meer op de wereld, en dus zijn er ook meer mensen met angsten en depressies. Maar het aandeel van de wereldbevolking dat met mentale problemen kampt, neemt niet toe. We zoeken wel vaker en sneller hulp, en dat is een goede zaak.
Maar het is complexer dan dat.
Effectief leiderschap is de hoeksteen van elke succesvolle organisatie
Wat maakt een leider echt effectief? Is het hun intelligentie, ervaring of vaardigheden? Hoewel dit zeker belangrijke kwaliteiten zijn, is er iets fundamenteler dat ten grondslag ligt aan effectief leiderschap: waarden.
Waarden zijn de leidende principes die het gedrag, de beslissingen en de interacties van een leider met anderen vormgeven. Het zijn de overtuigingen en idealen die een leider dierbaar zijn en die bepalen waar hij voor staat en hoe hij leiding geeft.
Ze zijn belangrijk voor volgende redenen:
Enkele tips om uw waarden te ontdekken in het artikel.
Werken in een andere branche?
Een foute studiekeuze, een negatieve werkervaring, een burn-out of bore-out, een welgekomen inzicht of gewoon zin in een nieuwe uitdaging: er zijn heel wat redenen waarom iemand ervoor kiest om een carrièreswitch te maken.
Maar hoe begin je eraan als je nul ervaring en evenveel kennis hebt? Door een goed doordacht actieplan te maken en de koe daadkrachtig bij de horens te vatten.
5 stappen
1. weet wat je echt wil
2. werk aan je vaardigheden
3. doe ervaring op
4. gebruik je netwerk
5. wees realistisch en geduldig
Balans vanuit het hart naar ons brein
Hartcoherentie is een eenvoudige en efficiënte ademhalingstechniek waarbij we een balans creëren vanuit het hart naar ons brein.
Waarom?
De hartcoherentietraining is een heel dankbare ademhalingstechniek om je stressniveau te doen dalen en je veerkracht te verhogen.
Wat?
Hartcoherentie is een wetenschappelijk gefundeerde methode waarbij mensen een eenvoudige ademtechniek aanleren.
Als je dit regelmatig traint, bouw je een vaardigheid op in het creëren van balans in je brein. En het is net die vaardigheid die veerkracht geeft.
Hoe?
Op zich vraagt hartcoherentiebeoefening niet veel van je tijd: 3 x 6 minuten of 2 x 10 minuten per dag is voldoende, maar het vraagt wel een bepaalde discipline om deze vaardigheid op te bouwen.
We moeten naar een systeem van meer levenskwaliteit
Volgens hoogleraar Dirk De Wachter* zijn er twee mogelijke verklaringen voor de immer stijgende burn-outcijfers.
- de eerste is dat ze een symptoom vormen van een kapitalistisch vooruitgangsysteem dat op zijn limieten zit: het moet steeds sneller, de cijfers moeten beter, waardoor mensen uitvallen en de overblijvers nog harder moeten werken. Kortom, een soort vicieuze cirkel. De vraag die zich bij die eerste hypothese stelt, is dan natuurlijk: wat kan en moet er voor dat systeem in de plaats komen?
- de tweede hypothese is iets hoopvoller, namelijk dat de burn-out epidemie een soort groeipijn is richting een nieuwe fase, waarin mensen - zeker de nieuwe generaties - niet meer alleen op carrière, werken, concurrentie en blindelings vooruitgaan zijn gericht, maar een evenwicht willen vinden tussen werk en levenskwaliteit, tussen een job een en gezin, enzovoort. Kortom, een nieuwe manier van in het leven staan.
De overgang tussen die twee fases kraakt en schuurt, de mensen zitten daartussen gewrongen: we kunnen namelijk niet én honderd uur per week werken én met het huiswerk van de kinderen bezig zijn.
* Prof. Dr. Dirk De Wachter, psychiater en hoogleraar KUL
Erger wordt het niet
Laura Day*
Het kan ongelofelijk zwaar zijn om een crisis door te maken. Maar als je je problemen op de juiste manier aanpakt, kunnen ze ook een bron van kracht, hoop en visie zijn. Je crisis wordt dan het begin van het leven dat je écht wil leiden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier gedragspatronen die mensen kunnen hebben als ze worden geconfronteerd met een crisis: ontkenning, angst, woede en depressie.
Je reactietype is het resultaat van levenslange partronen, hoe je naar jezelf en naar de wereld rondom jou kijkt.
Door naar een crisis te kijken als een wake-up call, geef je jezelf de kans om meer jezelf te worden, te kiezen voor een ander en meer authentiek leven. Wat leer je uit je crisis en wat neem je mee naar je nieuwe leven?
*Laura Day is life coach en bestsellerauteur van oa. 'Welcome to your crisis' vertaald in 'Erger wordt het niet'.
Waarom je beter nu van job verandert
Ben je gelukkig in je job, blijf dan vooral waar je bent. Maar moet je jezelf elke dag naar het werk slepen? Laat de war for talent dan jouw duwtje in de rug zijn om voor verandering te gaan. Minder dan één op de vijf voelt zich écht gelukkig op de werkvloer.”
Toch blijven we in plaats van actie te ondernemen, massaal hangen in een ongelukkige werksituatie. "Noem het de 'gouden kooi' waarin mensen zich opgesloten voelen. Belgen hechten veel waarde aan een vast contract en zaken als vakantiegeld en pensioenen hangen in ons land sterk samen met je tewerkstellingssector en opleidingsniveau. Dat speelt allemaal mee in waarom we minder snel de stap naar een andere job zetten. Maar je hebt maar één loopbaan. Het heeft geen zin om zomaar op je stoel te blijven zitten als je niet gelukkig bent", zegt Stijn Baert - arbeidseconoom UGent.
Met loopbaancheques kost de begeleiding van een professionele jobcoach je amper iets. Het helpt je blik verruimen en geeft je een beter inzicht in je kernwaarden en energiegevers. Misschien ontdek je er een jobpiste waar je zelf niet aan zou denken. Of wie weet ontdek je net dat je goed zit, en dat je door een paar dingen anders aan te pakken dezelfde job kan blijven doen.
Ga jij vaak over je grenzen? De eerste stap wordt vaak vergeten: centreren.
Voordat je écht je eigen grenzen kunt zetten en bewaren is het belangrijk om jezelf te centreren. “In je centrum zijn betekent jezelf voelen, contact hebben met jezelf, zijn waar je bent: in je lichaam. Als je niet in je centrum bent, ben je elders. Je bent overal en nergens, maar in elk geval niet bij jezelf en op jouw vierkante meter”, zegt Rolf Sellin*.
Gecentreerde mensen hebben het voordeel dat ze de wereld vanuit hun eigen perspectief waarnemen. Ze zijn in staat hun plek in het leven in te nemen. Ze kunnen hun belangen zien, voor zichzelf zorgen en gaan voor wat hen na aan het hart ligt.
Mensen die niet in hun centrum zijn worden energetisch zwakker. Hun aandacht versplintert en zo verliezen ze energie. Het gevolg is dat ze alles toelaten, zich heen en weer laten slingeren door prikkels van buiten, zijpaden inslaan, kwetsbaar zijn voor verleidingen en in het ergste geval totaal geen eigen regie hebben.
*Rolf Sellin is auteur en oprichter van het HSP-instituut in Stuttgart.
Jezelf zijn doe je niet alleen
Skye C. Cleary
"Niemand kan vrij zijn als niet iedereen dat is en niemand kan authentiek zijn als niet iedereen dat kan zijn", zei Simone de Beauvoir.
We willen een authentiek leven, waarin we onszelf zijn en doen wat écht bij ons past.
Natuurlijk dragen we ons verleden met ons mee, maar daarin ligt niet vast wie we zijn en worden. Het is aan ons om ons eigen pad te vinden. Volgens de Beauvoir is dat een onderdeel van authenticiteit, maar niet zonder anderen. In een authentiek bestaan is er altijd een spanning tussen er voor onszelf zijn en er voor anderen zijn. Reflecteren over de keuzes die we in het verleden hebben gemaakt en de manier waarop we onszelf in de toekomst creëren, in samenhang met anderen en de wereld om ons heen, is volgens Skye C. Cleary* de uitdaging.
*Skye C. Cleary is als filosoof verbonden aan Columbia University en de City University of New York. Ze heeft zich toegelegd op het populariseren van het werk van Simone de Beauvoir.
De grootste misvatting over burn-outs? Dat het individu schuld treft.
Sommige elementen in onze job putten ons uit, van andere aspecten krijgen we net energie. 'Tijdsdruk, sleur, te hoge verwachtingen, overwerk of conflicten tussen collega's putten ons uit', zegt Bakker*.
'Doorgroeimogelijkheden, collegialiteit, vertrouwen van de baas of een gemeend compliment geven energie.' Als de balans tussen beide aspecten in een job uit evenwicht raakt, stijgt de kans op een burn-out.
De oorzaak van burn-outs ligt voor 70 procent bij de organisatie waar mensen werken, de overige 30 procent ligt bij het individu.
Hoe aanpakken?
In onderling overleg kan het volgende gedaan worden:
- als organisatie structureel nadenken over hoe je mensen ondersteunt in hun werk: breng de arbeidsprocessen en de belasting ervan in kaart;
- als werknemer mee deze processen in vorm brengen om het zo aangenaam en uitdagend mogelijk te houden. Voor de ene betekent dat werk en privé op de ideale manier en in overleg met collega's in elkaar laten passen, voor de ander betekent dat meer focus leggen op strategie dan op de waan van de dag.
* Arnold Bakker, Professor Organisatiepsychologie Erasmus Universiteit Rotterdam
& Evangelia Demerouti, Professor Organisatiepsychologie TU Eindhoven
*bron : DE TIJD
Loopbaanbegeleiding moet dringend uit het verdomhoekje
Af en toe de loopbaan evalueren voorkomt dat werknemers zich vastrijden in hun job, ongelukkig worden of tegen een burn-out aanlopen. Toch geeft maar een op de vijf Belgische werknemers aan loopbaanadvies of -begeleiding te volgen.
Bedrijven zijn terughoudend om het aan te bieden aan hun medewerkers uit vrees dat medewerkers hun huidige job gaan verlaten om hun geluk elders te zoeken. Nochtans verlaat slechts 14 procent het bedrijf na intern loopbaanadvies. Voor het overgrote deel mondt een gesprek over de loopbaan uit in aanpassingen van de job binnen een functie of in een verandering van functie binnen de organisatie.
Medewerkers staan best elke 5 à 10 jaar eens stil bij hun job, als preventieve gezondheidszorg. Stel de grote vragen. Hoe voel ik me? Wat wil ik? Waar wil ik in groeien?
* bron DE TIJD
Fout ademen is een symptoom van leven in een te hoge versnelling
Els Vermeir
Chronische hyperventilatie was de onverwachte diagnose die minister van Welzijn Hilde Crevits onlangs kreeg na haar uitval. Chronische hyperventilatie ontstaat als je langere tijd stress ervaart en hierdoor onbewust te veel of te snel ademt, waardoor je klachten kunt krijgen zoals duizelingen, hoofdpijn, negatieve gedachten, maag-en darmklachten, spierpijn of tintelingen.
Wanneer je hele lichaam onder immense spanning komt te staan, geef je het zowel letterlijk als figuurlijk geen ademruimte meer. We zijn ons te weinig bewust van wat een foute ademhaling met ons lichaam en dus onze gezondheid doet. Net iets te veel ademhalingen per minuut doen, met je borst ademen in plaats van met je buik, of met grote teugen via je mond ademen, in plaats van spaarzaam via je neus.
Vooral pleasers, doorzetters, perfectionisten en mensen die veel in hun hoofd bezig zijn, krijgen te maken met chronische hyperventilatie.
De aanpak moet multidisciplinair zijn. Belangrijk zijn gezonde voeding, voldoende beweging, een kwalitatief goede slaap, leren doseren en ademwerk (correct leren ademen).
Tips om correct te ademen
Adem met uw neus en niét met uw mond, behalve tijdens intensief sporten. Niet alleen werkt de neus als filter en opwarmer van de lucht die we inademen, ademen door de neus heeft daarnaast een kalmerende werking op het zenuwstelsel en stimuleert de buikademhaling.
Adem met uw diafragma of middenrif, dat is een primaire ademhalingsspier en is daarvoor gemaakt. Zo zal u makkelijker met de buik ademen.
Probeer met de mond dicht te slapen dankzij speciale slaaptape. Als men hyperventileert gebeurt dat vooral 's nachts, onbewust. Daarom is het afplakken van de mond, eventueel ook overdag, zo belangrijk. Zoniet verlies je te veel koolstofdioxide.
Adem langer uit dan in. Dan activeert u het rempedaalzenuwstelsel. Adem bijvoorbeeld aan zes ademhalingen per minuut: vier tellen in en zes tellen uit. Er bestaan ook gratis ademhalingsbegeleiders, zoals 'Paced Breathing' (IOS en Android), Respirelax + (IOS). Die helpen bij een coherente ademhaling en dat ontspant het zenuwstelsel.
Laat uw schoudergordel omlaag en richt de schouderbladen naar elkaar toe zodat er ruimte ontstaat om de lucht door te laten.
Vermijd te strakke kledij en ontspan uw buik. Zoniet ademt u automatisch weer met de borst.
*inspiratiebron knack en de klassieke yogaprincipes
Waarom besluitloosheid je slimmer maakt
David Robson*
Besluiteloosheid kan in verband worden gebracht met problemen als angst of perfectionisme, maar recent onderzoek suggereert dat het ook een positieve kant kan hebben - het beschermt ons tegen veel voorkomende cognitieve fouten zoals confirmatie-vooroordeel, zodat wanneer de persoon uiteindelijk toch tot een oordeel komt, deze over het algemeen verstandiger is dan degenen die te snel tot een conclusie kwamen.
Zo kan men stellen dat mensen met besluiteloosheid
minder vatbaar zijn voor belangrijke cognitieve vooroordelen.
hun vooronderstellingen beter bevragen
meer openstaan voor de uitspraken waarmee ze het oorspronkelijk niet eens zijn en deze hoger inschatten op geloofwaardigheid en belang
De kunst is te leren wanneer je moet wachten, en wanneer je de traagheid moet doorbreken terwijl die je tegenhoudt. Een goede vuistregel bij het nemen van beslissingen is: wanneer je niet kunt beslissen wat je moet doen, kies dan de actie die een verandering inhoudt, in plaats van de status quo voort te zetten.
*bron: David Robson is wetenschapsschrijver en auteur van The Expectation Effect: How Your Mindset Can Transform Your Life, begin 2022 gepubliceerd door Canongate (UK) en Henry Holt (USA).
We zijn te weinig manager van onze eigen loopbaan
Vaak denken we wel aan een andere job, maar doen we er te weinig mee. Weet dat je ook als werkende in een comfortabele positie zit om naar iets anders uit te kijken.
Of je nog goed zit op korte of lange termijn kan je nagaan met volgende vier tips:
Kortom, als je goed betaald wordt, plezier hebt, iets leert en aan iets zinvols werkt, prijs jezelf dan gelukkig. En als enkele of meer van deze zaken ontbreken, dan is het misschien tijd om betere alternatieven te overwegen.
Ga alvast aan de slag met de volgende twee vragen van één miljoen:
* bron Jobat.be
Monotasking
Ken je dat: altijd bezig zijn en nooit iets gedaan krijgen? Het concept van mono-tasking spreekt voor zich. Hierbij besteed je je volledige aandacht aan één enkele taak tot die is afgerond - het tegenovergestelde van multi-tasken dus. Mono-tasking is productiever dan multi-tasking omdat het wisselen tussen taken je vertraagt: gemiddeld duurt het 23 minuten en 15 seconden om na een afleiding weer in de flow van het werk te komen. Dus, om creatieve of ingewikkelde taken gedaan te krijgen, moet je er al je aandacht aan besteden. Dit is hoe:
Bepaal één taak en de benodigde tijd.
Wees heel specifiek over welke taak je gaat doen. Bepaal vervolgens hoeveel tijd u wilt besteden aan het voltooien van die specifieke taak. Probeer jezelf iets minder tijd te geven dan je denkt nodig te hebben.
Zet de toon.
Richt je ruimte in met alles wat je in staat stelt je te concentreren op het voltooien van die ene taak die je jezelf hebt opgelegd. Dat kan een glas ijskoud water zijn, snacks binnen handbereik, het dragen van je gezelligste hoodie, het afspelen van een gerichte playlist of het aansteken van een aromatische kaars. Probeer deze stap niet over te slaan, anders zullen je hersenen excuses bedenken om je focus te doorbreken.
Elimineer afleiding.
Ja, dat betekent je telefoon wegdoen en alle meldingen die je via je laptop ontvangt uitschakelen (of de verbinding met het internet verbreken, als drastisch ingrijpen vereist is). Uit onderzoek blijkt dat het simpelweg in de buurt hebben van uw telefoon al voldoende is om u af te leiden en uw vermogen om taken uit te voeren te verminderen - met name taken die meer cognitieve functies vereisen.
Start de klok.
Nu je jezelf hebt ingesteld op mono-tasking zonder afleiding, is het tijd om de klok te starten. Om te voorkomen dat je je telefoon gebruikt, hebben Google Timer en YouTube tal van timeropties - of je kunt een fysieke klok, horloge of zandloper gebruiken.
*bron Spacetime Monotasking
Rust in je hoofd
Els Vermeir
We leven in een tijd waarin de wereld in sneltreinvaart doordendert. Hierdoor vragen we vaak veel van onszelf. En ook de wereld om ons heen vraagt veel van ons. Wanneer je dit gevoel hebt, is het tijd om de rust in je hoofd weer terug te vinden, zodat er ruimte is om helder na te denken, goede keuzes te maken en te genieten van het leven.
Als basis is er dus één simpele regel waar je je aan kunt houden om meer rust in je hoofd te krijgen: de hoeveelheid informatie die binnenkomt verminderen. Je brein verbruikt een heel groot gedeelte van je energie. Dat is waarom mensen die gestrest zijn zich ook vaak uitgeput voelen. Hun brein draait op volle toeren waardoor het meer energie verbruikt. Je zal merken dat wanneer je meer rust in je hoofd krijgt, je ook meer energie over houdt.
Misschien heb jij al een manier gevonden om tot rust te komen, via fysieke of mentale weg. Ik geef je alvast een paar goeie tips mee.
*bron Happy with Yoga
Zien en gezien worden
André Pelgrims*
"Leidinggevenden moeten vandaag de dag, met de groeiende onzekerheid, meer dan ooit voeling hebben voor het moreel en weten hoe ze impact krijgen op de dynamica van de werknemers", benadrukt André Pelgrims.
In een bedrijfsstructuur zijn mensen zeer gevoelig om gezien te worden. Werknemers vinden het vandaag de dag belangrijk dat leidinggevenden hen zien en hen waarderen voor wat ze doen. De betrokkenheid van de leidinggevenden is dus cruciaal. Als werknemers merken dat hun leidinggevende niet betrokken is, gaat de energie automatisch naar andere dingen of veranderen ze van job of bedrijf. Wat niet gezien wordt, gaat dood. Wat je aandacht geeft, groeit.
* André Pelgrims, expert in groepsdynamiek en auteur van het boek ‘Dansen naar Vrijheid’
Durf te falen
Elizabeth Day*
Het boek 'Durf te falen' van Elizabeth Day is gebaseerd op haar populaire podcastreeks 'How to Fail', en is een pijnlijk, eerlijk boek over de dingen die soms vreselijk misgaan, wat je ervan kunt leren en hoe je het beter zou kunnen doen. Alles moet tegenwoordig 'Instagramable' zijn of we zijn niet goed bezig. Als je te hoge verwachtingen hebt, kan er enkel teleurstelling volgen. Imperfectie en mislukken verrijken ons leven. Het is leven in kleur in plaats van in zwart-wit.
Drie lessen over falen
1. Falen is dataverwerving. Telkens wanneer we falen, krijgen we een les mee die we kunnen gebruiken bij toekomstige ervaringen.
2. Falen is onvermijdelijk. En dus heeft het geen zin om er bang voor te zijn of je ervoor te verstoppen. Het enige dat je wél te kiezen hebt, is hoe je met fouten omgaat.
3. Falen is verbindend. Openheid over onze mislukkingen is het beste medicijn tegen eenzaamheid. Niets is menselijker dan falen. Het is dat wat ons bindt
Ik raad je zeker haar podcasts aan waar zij bekende en minder bekende mensen vraagt naar hun falen en wat zij ervan hebben geleerd.
* Elizabeth Day is een bekroonde auteur, podcaster, journaliste en radiofiguur. Het boek 'How to fail' is ook naar het Nederlands vertaald.
Waarom plezier hebben het geheim is voor een gezonder leven
Catherine Price*
Wat is plezier hebben? Lichtvoetig amusement met vrienden, iets voor kinderen in de speeltuin, enkel tijdens vrije tijd? Het is meer dan dat, plezier ervaren is de sleutel tot het 'voelen dat je leeft'.
Volgens Catherine Price bestaat 'echte fun' uit de combinatie van volgende 3 factoren:
- Speelsheid: wanneer we onszelf niet al te serieus nemen, zonder op onze hoede te zijn
- Verbinding: wanneer plezier gedeeld wordt
- Flow: wanneer je betrokken bent en gefocust.
Plezier maken maakt ons gewoonweg gezonder. Hoe, kom je te weten in de TED talk.
* Catherine Price is wetenschapsjournalist en auteur van o.a. 'The power of fun and how to feel alive again'
Gezonde stress, bestaat dat?
Els Vermeir
Zeker, een beetje stress is gezond. Het zet ons elke dag aan tot actie, zoals opstaan, tanden poetsen...we herkennen het gelukkig niet als echte stress.
Bij acute stress worden we van buitenaf kort geprikkeld, zoals een bijna-ongeluk, een deadline halen. Is de prikkel weg, dan ook de stress. Wanneer we echter zelf voortdurend nieuwe stressoren opzoeken, dan wordt acute stress contraproductief, zoals dramatisch nieuws opzoeken of vaak sociale media checken.
Chronische stress wordt aangestuurd door ons eigen denkvermogen. We doen het onszelf een beetje aan dus. Je stelt je zaken zodanig levendig voor dat ons lichaam ze werkelijk lijkt te beleven en je geen verschil meer maakt tussen hypothetisch en reëel gevaar. Veel chronische stress is ook permanent aanwezig in onze geest en dat vergt veel energie zoals niet accepteren van sommige zaken in je leven, zorgen of angsten.
Ervaar jij spanningen en weet je niet goed waar deze vandaan komen en hoe ermee om te gaan?
*bron cursus SBO opleiding YourCoach
Je authentieke zelf ontdekken, ongeacht je leeftijd
Bevy Smith*
In haar TED-talk spreekt Bevy Smith over hoe het is om haar authentieke zelve te zijn en hoe zij daar is geraakt.
Zij zegt: 'Ik geloof dat niemand anders dan jij jezelf kan zijn, dus je kunt je net zo goed laten zien en naar buiten treden. Maar hier is het dilemma: wat als je niet echt weet wie je bent omdat je je innerlijke zelf onderdrukt hebt? Je hebt de kern van jezelf onderdrukt. Je hebt de beste delen van jezelf onderdrukt omdat je die andere identiteiten en persona's hebt aangenomen om je leven beter te maken'.
Zij ging op zoek naar het kleine meisje in zichzelf door zich drie vragen te stellen: 'Wie ben ik in mijn kern? Hoe word ik gezien? Hoe zou ik graag gezien willen worden? En nee, daarvoor is het nooit te laat. Je bent zelfs net op tijd!
* pop culture queen
Hoe blijf je overeind?
Uus Knops*
We willen veel. Ik ook. Veel van alles wat jouw pad kruist. Veel van wat er allemaal mogelijk is. Uus Knops* zegt in Zwijgen is geen optie (ZIGO) dat velen 'wel-vaart' verwarren met 'veel-vaart'. De positieve evolutie om veel te kunnen doen, ervaren, proberen,...op vlak van werk, thuis, met de vrienden, maakt dat je ook overprikkeld raakt.
Druk zijn op het werk én druk zijn in je vrije tijd, is te veel. Je zal keuzes moeten maken om de balans in evenwicht te houden. Bewust kiezen door zelfonderzoek te doen of erover te praten, maakt niet uit met wie.
* psychiater, schrijver, spreker
Doen wie je bent
Charlotte De Mey*
Wie ben je voor de buitenwereld en hoe zien zij jou? Persoonlijk vond ik dit een zeer moeilijke vraag. De overstap van een anonieme job naar jezelf neerzetten in de professionele wereld van coaching, was zeker niet evident. Wat vertel je over jezelf? Wat is je missie? Wat heb je te vertellen over jezelf en waar je voor staat? Wat is de essentie van mijn merk bMOREyou?
Via het boek 'doen wie je bent' van Charlotte De Mey, zelf een coach met marketing achtergrond, had ik het juiste materiaal in handen om mij op weg te helpen. Het boek loodst je via vragen naar je unieke bijdrage aan de markt. Het is een boek dat aanzet tot actie, het omzetten van je droom naar realiteit. Hebben we allemaal niet af en toe een duwtje nodig om in gang te schieten?
*coach en trainer voor (solo-)ondernemers en zaakvoerders
Waarden als innerlijk kompas
Els Vermeir
Waarden kun je zien als jouw innerlijk kompas. Jouw waarden kennen helpt bij het maken van keuzes. Je waarden geven je, zonder dat je je er bewust van bent, een bepaalde richting aan. Op het moment dat je voelt dat al je energie wegstroomt en dat je een flauw aftreksel bent van jezelf dan worden heel veel van je waarden overschreden. Dit is een teken dat je iets moet veranderen in je leven. Het helpt dus om jouw waarden te kennen.
Onbewuste signalen wijzen naar jouw waarden:
Je waarden kennen, is de eerste stap naar bewustwording, weten waarom je iets wil of niet wil en vooral ze zijn jouw kompas in deze chaotische en complexe wereld.
Ik kan alleen datgene controleren waarvan ik me bewust ben.
Datgene waar ik me niet bewust van ben, beheerst mij.
Bewustzijn geeft me kracht.
John Whitmore